Cum ajung banii la Hamas. Rețeaua globală de criptomonede, cash prin tuneluri și fundații de caritate în slujba terorismului

Cum ajung banii la Hamas. Rețeaua globală de criptomonede, cash prin tuneluri și fundații de caritate în slujba terorismului
Publicat: 17/10/2023, 17:44
Actualizat: 17/10/2023, 17:55

Hamas este finanțat printr-o rețea globală sofisticată. Banii intră în Fâșia Gaza fie cash prin tuneluri, fie prin ajutoare caritabile din partea țărilor prietene, cum ar fi Iran sau Qatar, fie prin tranzacții fictive cu criptomonede sau donații de la expați palestinieni de bună credință. Hamas este declarată organizație teroristă și este supusă sancțiunilor internaționale, nu poate avea conturi, nu poate controla firme sau deține acțiuni la vedere. Cu toate acestea este capabilă să-și procure cantități uriașe de armament, fie și primitiv, conform standardelor armatelor din zona de conflict.

Hamas, cu mijloace modeste, dar imense cantitativ, a fost în stare să producă un șoc teribil celei mai sofisticate armate din Orientul Mijlociu. Mai mult, războiul iminent va produce pagube, imposibil de cuantificat în acest moment, Israelului. Cantitatea costă, cu ce bani este alimentat terorismul în Gaza?

Pe urmele banilor

La începutul acestei săptămâni, poliția israeliană a declarat că a înghețat un cont bancar Barclays despre care autoritățile spun că era legat de strângerea de fonduri Hamas și a blocat conturile de criptomonede folosite pentru a strânge donații, fără a specifica câte conturi sau valoarea activelor, relatează Reuters.

Investigația poliției a oferit o privire mai largă asupra unei rețele financiare complexe, unele legitime, mult ascunse, care stă la baza suportului oferit Hamas, sau Mișcării de Rezistență Islamică, și a guvernului său din Fâșia Gaza, pe care organizația o controlează din 2007.

Teroarea finanțată din impozite stoarse din afaceri și de la țările prietene

Matthew Levitt, un fost oficial american specializat în combaterea terorismului, a estimat că cea mai mare parte a bugetului Hamas, de peste 300 de milioane de dolari, a provenit din impozitele pe afaceri, precum și din țări precum Iran și Qatar sau organizații caritabile de fațadă. În februarie, Departamentul de Stat a declarat că Hamas strânge fonduri în alte țări din Golf și primește donații de la palestinieni, alți expatriați și propriile sale organizații de caritate.

Un război primitiv, cripto-alimentat

Hamas, sancționat ca organizație teroristă de către Statele Unite și țări precum Marea Britanie, a folosit din ce în ce mai mult criptomonede, carduri de credit sau tranzacții comerciale artificiale pentru a evita creșterea restricțiilor internaționale, a spus Levitt. „Hamas a fost unul dintre cei mai de succes utilizatori de cripto pentru finanțarea terorismului”, a declarat Tom Robinson, cofondatorul firmei de cercetare blockchain Elliptic. Cu toate acestea, anul acesta Hamas a spus că se va retrage de la cripto, după o serie de pierderi. Dar, defapt, sistemul de registru al criptomonedei face astfel de tranzacții ușor de urmărit.

Mișcarea pe piețelor cripto, avertizor al atacurilor

Cercetătorii TRM Labs au declarat săptămâna aceasta într-o notă de cercetare că strângerea de fonduri cripto a crescut atacurilor Hamas. După conflictul din mai 2021, adresele cripto controlate de Hamas au primit peste 400.000 de dolari, a spus TRM Labs. Cu toate acestea, de la violența de weekendul trecut, grupuri de sprijin proeminente legate de Hamas au mutat doar câteva mii de dolari prin cripto, a menționat TRM.

„Un motiv probabil pentru volumul scăzut de donații este că autoritățile israeliene îi țintesc imediat”, a spus TRM, adăugând că Israelul a confiscat criptomonede în valoare de „zeci de milioane de dolari” de la adresele Hamas în ultimii ani. Între decembrie 2021 și aprilie anul acesta, Israelul a confiscat aproape 190 de conturi cripto despre care spunea că sunt legate de mișcarea teroristă.

Înarmare din cutia milei

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Iranul oferă până la 100 de milioane de dolari anual în sprijinul grupurilor palestiniene, inclusiv Hamas, și a citat metode de mutare a banilor prin companii-fantomă, tranzacții de transport maritim și metale prețioase.

Până anul trecut, Hamas a înființat o rețea secretă de companii care gestionează investiții de 500 de milioane de dolari în companii din Turcia până în Arabia Saudită, a anunțat Trezoreria SUA, care a anunțat sancțiuni asupra firmelor din mai 2022. Teheranul, care nu recunoaște Israelul, spune că oferă doar sprijin moral și financiar palestinienilor. Susținerea cauzei palestiniene a fost o țintă politică Republicii Islamice, încă de la revoluția din 1979, și o modalitate prin care Iran se pretinde a fi adevăratul lider al lumii musulmane.

Din Qatar, fără număr pentru săraci

Și Qatarul a plătit sute de milioane de dolari Gazei din 2014, cheltuind la un moment dat 30 de milioane de dolari pe lună pentru a ajuta la operarea singurei centrale electrice a enclavei și pentru a sprijini familiile nevoiașe și funcționarii publici din guvernul Hamas. Ajutorul din Qatar oferă 100 de dolari celor mai sărace familii palestiniene și îi achită energia electrică pe parcursul unei zile, dar doar în Gaza”, a declarat un oficial din Qatar, adăugând acest act caritabil a ajutat „la menținerea stabilității și a calității vieții pentru … familii palestiniene”.

Citiți și: EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

VIDEO | MAE Turcia, către Israel: Invadezi teritoriul cuiva, îi acaparezi casa, asta se numește furt

Scholz e îngrijorat de situația din Gaza /Regele Iordaniei avertizează, înaintea unui summit cu Biden, că Orientul Mijlociu e „pe marginea prăpastiei”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...